Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pablo Picasso

2011.08.13

Pablo picasso 1.jpg

Pablo Picasso, teljes nevén Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso

 

 

Pablo Picasso

 

Rajztanár volt már az apja is és festő vagy modell a legtöbb szerelme. A múlt században született a spanyol Malagában de majdnem százévnyi életét Párizsban töltötte. Sokan megpróbálták utánozni stílusát, de sokan is pocskondiázták. Képei előbb botrányt kavartak majd ámulatot keltettek. A festőiskolában, ahol tanult, példátlan gyorsasággal magáévá tette a hagyományos technikai ismereteket. Mindent zsebre vágott, ami érkezése előtt már elhangzott a festészetben. Tehát szárnyat bontott magasan az intézményes tudás felett. Picasso szerint egy festőnek nem csak nézni kell, hanem látni is.

Ösztönösen olyan nők érdekelték, akikről érezte, hogy megértik rendszerét, megértik mi kell neki ahhoz, hogy lágy elméje hangot találjon a világban. Mindennel alkotott, ami a keze ügyébe került. Az első nagy szenvedélyt 1905-ben 23 évesen ismerte meg Fernande Olivierszemélyében. E lány társaságában a bohém nyomorúság éveit élte át. Felszabadult bohóckodás, ópium, féktelen szerelmeskedések itatta át minden napjukat és persze szegénységüket. Azután viharos gyorsasággal felemelkedés következett.

  Picasso festészete kivilágosodott kinyílt. 1908-ban Fernanderól készült aNŐ LEGYEZŐVEL, című alkotás.

 Picasso az orosz balett számára készített díszleteket, amikor belehabarodott a feszes tartózkodó, rettenthetetlenül jól nevelt és szűz Olga Koklovába egy ezredes lányába. 1917-ben összeházasodnak.

Szigorú rendet tart és fiút szül a mesternek, aki a Pablo nevet kapja, de 1975-ben 53 évesen egyszerűen eltűnik és azóta sem tud róla senki. Ezek után következik Picasso kubista korszaka.  Főkent csendéleteket, szögletes gyümölcsöket, néma tárgyakat fest. 1921 OLGA PORTRÉJA. Picasso 43 évesen egy majd 7 évig tartó kapcsolatba kezd Marie-ThereseWalterrel. Olga hallani sem akar a válásról ezért inkább, elviseli azt, hogy a mester megcsalja őt. 1935-ben Marie kislánnyal ajándékozza meg aki a Maya nevet kapja. 1932 FÜRDŐZŐ NŐ LABDÁVAL. Első lányának születési évében megismerkedik a fotóművész Dora Maarral. Picasso megfesti az évtized alkotását a GUERNICAT. Felkavaró életmódot folytat a mester múzsájával Dorával1937 DORA MAAR PORTRÉJA. 1946-ban elhagyja Dorát  búcsú ajándék ként, házat ajándékoz neki. Francoise Gilota megszállás alatt ismeri meg, 21 éves és szintén festő. 1946-ban megörökíti a VIRÁGASSZONY című képén. Ezt a képet úgy készítette, hogy megkérte Francoiset  álljon egy ideig mesztelenül a műtermében. Nézte, nézte egy ecset vonásnélkűl majd később emlékezettből rajzolt-festett egy egész sor képet. Két gyermekűk született 1947-ben Claudeés1949-ben Paloma1946-ban ASSZONY FOTELBEN. 1953-banFranciose hagyja el. Utolsó felesége Jacqueline RoqeuJacqueline óvja, babusgatja, imádja a festőt. 1954 JACQUELINE FEKETKENDŐBEN. 1973-ban Picasso távozik az élők sorából. 13évvel később Jacquelinesaját kezével vet véget életének.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kecskemét

(angéla, 2011.08.13 13:01)

ez nagyon jó lett Zoli csak így tovább

 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 77792
Hónap: 1508
Nap: 48