Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Amazonas

2011.08.12

 Az Amazonas, a világ második leghosszabb folyója. Forrását 2000-ben azonosította véglegesen a National Geographic Society 22 tagú nemzetközi expedíciója. Az Amazonas a perui Andokban, a Nevado Mismi csúcsán ered 5.597m magasságban, s a folyó hossza így 6.275km. Az Amazonas folyó 57%-a Brazília területén folyik. Az Amazonas helyenként 12km széles és 20m mély. Delta torkolata 300km széles. Óriási vízgyűjtő, területe 7,2 millió km2. A föld összes édesvíz készletének egyötöde hömpölyög az Amazonas medrében.Amazonas

A fenti hosszúsági adatok voltak érvényben egészen 2008-ig, amikor is napvilágra került, hogy mégis csak ...

... az Amazonas a leghosszabb!

A Limai Földrajzi Társaság, nemzetközi tudományos társaságok támogatásával, véget vetett az Amazonas eredetét övező polémiának azáltal, hogy meghatározta, annak forrás helyét. Eszerint az Amazonas a Nevado Quehuisha (e: keuisa) hegyoldalában, az Apacheta (e: apacseta) patakban ered, Peru Arequipa (e: arekipa) tartományában a tengerszint felett 5.150 m magasságban. Az Amazonas teljes hossza innen az Atlanti-óceáni torkolatáig 7.062 km. Immár 391 km-rel előzi meg az afrikai Nílust, melynek hossza 6.671 km - mondta Zaniel Novoa, a Limai Földrajzi Társaságtól. A nemzetközi expedíciót Jacek Palkiewicz, lengyel újságíró és felfedező vezette 1996-ban az Amazonas forráshelyéig... A méréseket egy nemzetközi társaság (többek között a Londoni Földrajzi Társaság, Oroszország Tudományos Akadémiája,  Brazília Speciális Kutató Intézete) érvényesítette, mely 12 évet vett igénybe.

Naplemente Amazonas

 

 

A jelen felfedezés azért jelentős, mert véget vet az egymásnak ellentmondó információknak a folyó eredetére ill. hosszára vonatkozóan. Novoa és Palkiewicz úgy véli, hogy a National Geographic Society 2000-ben végzett expedíciójának, illetve egy korábbi cseh expedíciónak a megállapításai a folyó eredetét illetően nélkülözték a  tudományos alapokat, komolytalanok voltak. Ők ugyan szintén Arequipa tartományban határozták meg az Amazonas eredetét, de a Mismi-hegységben és a Carhuasanta patakban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 97713
Hónap: 1459
Nap: 51