Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ókori Hellász

2011.08.06

  Az antik görögország időszámításunk előtt sokkal nagyobb kiterjedésű volt, mint a mai Balkán-félszigeti kis ország.A görög törzsek északról elkezdtek vándorolni a Balkán-félsziget déli részére.(Dórok,Jónok,Aiolok,Akkhájok, Árkádok).Városállamok alakultak A balkán félszigeten, az Égei-tenger partvidékén.Később a görög városállamok kiterjedtek az egész földközi tenger partvidékére.Városállamok alakultak Itáliában, Szicíliában(Szürakusai)Később a görög metropoliszok(a legnagyobb görög városállamok) Athén,Spárta,Théba,Korinthosz kereskedelmi telepeket, gyarmatvárosokat hoztak létre.Egy anyaváros a túlnépesedés ellen, és a nagyobb kiterjedésű tengeri kereskedelem érdekében leányvárost hoz létre, ahova saját lakói közül telepít(ha bárki kiköltözik akkor birtokot kap, A szegény családoknak fizettek, hogy elköltözzenek. Ha a leányváros néhány év után nem tud megélni azon a területen, akkor a lakosok hazaköltözhetnek. A görögök ezzel a módszerrel rengeteg várost alapítottak:Észak Afrikában, A fekete-tenger partvidékén(még a mai Kazahsztán területén is) A mai Franciaország déli részén(Massilia, a mai Marsei helyén) és még a mai Spanyolország területén is. Ebben az időszakban még a Latinok (rómaiak ősei) a Nagy Görögország névvel illették ezen területek összességét. A görögöknek hatalmas befolyásuk volt a tengeri kereskedelemben, és a földközi tenger partvidékén, de az akkori görögország mégsem lehetett az akkori ismert világ ura, mert nem volt egységes.A görög törzsek, poliszok és esetleges szövetségeik folytonos rivalizálásban álltak egymással.

térkép2

 Mitológia:A görg mitológia, vallás egy poloteista (több isten hit) vallás.Isteneket álítottak mindennek amit nem ismernek, és ezáltal magyarázatot kaptak rá pl:sötétség, nap, villámok, szerelem,halál. Összefoglaló az istenekből Az első nemzedék
Nüx-éjszaka
Gaia: a föld, minden létezőnek az alapja; megszülte Uranoszt, saját párját
Titánok: Gaia és Uranosz újabb fiúgyermekei: Kronosz,Kóiosz, Hüperión, Kriosz...
Második nemzedék:
Kronosz: az Idő istene, a legfiatalabb titán.Szétválasztotta egy sarlóval az Eget és a Földet. Megfosztotta atyját nemzőszervétől; az ekkor földrehulló vérből születtek az Erünniszek, a bosszú istennői, a tengerből pedig kikelt a csodálatos Aphrodité, a szépség és szerelem istennője. Később saját trónja védelmére valamennyi gyermekét felfalta, Zeusz kivételével.
Métisz: mikor Zeusz felnőtt, tőle kapott mérget apja megölésére
Az Olümposzi istenek- ezek a leg ismertebbek a hellenisztikus istenek. A római kultúra átvette a görög isteneket, ugyanazon tulajdonságokkal, csupán más néven
Zeusz: a legfőbb isten az Olümposzon, a villámok ura.megölte apját és kiszabadította belőle testvéreit (a római mitológiában Jupiter)
Hádész: az alvilág ura (Pluto)
Héra:Zeusz felesége és nővére az Olümposz királynője (Juno)
Apollón:nap, világosság, jóslás, zene istene (Apollo)
A régi korokban a városállamok egy istent neveztek ki városuk örzőjének, akit a legjobban tiszteltek, és áldozatokat mutattak be neki(étel,ital, ünnepség a tiszteletére)
Az Isteneken kívül még számos Heros(hős) és mítikus lény "élt" a hellén világban pl:kentaurok-ezek thesszáliában "éltek" a mondák szerint, szerettik a bort, és szép lányokat rabolnak. szirének-madártestű nők,akik énekükkel csábítják el majd ölik meg a szerencsétlen tengerészeket. a minotaurusz-a krétei Minosz király bikafejű fia, aki a palota alatti labirintusban él
Heros-ok: Heracles(hercules)-Zeusz és egy halandó asszony gyermeke aki hatalmas erejével védi és segíti az embereket
Achilles(akhilleusz)-a Trójai háború híres harcosa, akit anyja csecsemőkorában a sarkánál fogva megfürdetett a Sztüx folyóban(a holtak folyója, ahol a halál után kel átt az ember) ezért a sarkán kívül sebezhetetlen. A monda szerint elfoglalja Tróját, de elesik az ütközetben.
Miután a Hellenisztikus görögország a Római birodalom provinciája lessz és elkezd teret hódítani a kereszténység, számos mítikus lény új értelmet nyer pl: Pan egy alacsonyab rebdű emberejű, kecsketestű isten, aki fiatal lányokat csaábít el. A keresztény hitvilágban ő az ördög megtestesítője.Vagy Posseidon háromágú villája az ördog vasvillájává lessz.

Pan

Tudományok: Ebben az időben hihetetlen fejlettségeket értek el a görögök, olyan tudás birtokában voltak, amiket még a késő középkorban is eretnekségnek nyilvánítottak. Olyan ismereteik voltak a világról, amire az ember csak 2000 ével később jött rá ismét: 
Csillagászat- Arisztarkhosz azt tanította, hogy a Föld kering, és forog a nap körül. Herakleidész, hogy a föld a saját tengelye kötül forog.
Fizika-Arkhimedesz felfedezte a fajsúly törvényét.Empedoklész a légellenállást,Zenón a mozgás látszólagos(a test egyhelyben álhat a Földhöz képest, de a Naphoz képest mozog).Démokritosz: a dolgok atomokból állnak.
Orvostudomány-Állatok boncolásával már i.e 5.szd végére fontos ismeretekre jutottak.Felfedezték, hogy az érzékelés központja az agy.Hippokratész azt anította, hogy a betegségeknek nem természetfeleti oka van hanem a természetben keresendők.

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 91669
Hónap: 4046
Nap: 159